Zo eenvoudig is schilderen

Schoon schip!

Voor u met de verfborstel aan de slag kunt, moet u eerst schoon schip maken: zet alles wat zich in de buurt van het werkterrein bevindt uit de weg. Leg een beschermfolie over de meubelen en de vloer en kleef die waar nodig vast met masking tape (ramen, deuren, plinten …). Het resultaat wordt pico bello als u ook de afdekplaatjes van de schakelaars weghaalt. Ziezo, klaar voor de start!

Pak aan die muur!

Voor u de eindlagen gaat aanbrengen, moet de muur eerst goed worden voorbereid. Begin met het opvullen van gaatjes en barsten met wat vulmiddel. Was de muur af, schuur hem lichtjes op en laat hem drogen. Breng vervolgens een grondlaag aan van De Keyn Primer Mur & Plafond. Die zorgt voor een betere hechting en voorkomt matte of glanzende “vlekken” in de eindlagen. Werk af met twee lagen verf van uw keuze.

Waar beginnen?

Begin altijd met het plafond. De plafondverf De Keyn Secret White zorgt ervoor dat u geen centimeter over het hoofd ziet. Schilder altijd naar het licht toe om geen schaduw te maken en eventuele foutjes in het plafond beter te zien. Vergeet niet om af en toe een kleine pauze in te lassen en eventjes van uw werk te genieten. Bovendien gaat schilderen veel beter als u uitgerust bent

Altijd twee keer

Werk per oppervlakte van ongeveer 1 m². Neem niet te veel verf op uw borstel of rol en schilder eerst verticale stroken. Strijk er vervolgens in horizontale richting over om de verf goed te verdelen. Het resultaat zal top zijn!

Een frisse radiator!

Radiatoren zijn buitenbeentjes als het op verf aankomt. Ze zijn van metaal en gaan voortdurend van warm naar koud. De Keyn Radiator zorgt ervoor dat uw radiatoren er weer voor lange tijd als nieuw uitzien. Op een lichtgeroeste radiator brengt u eerst een laagje De Keyn Primer Ijzer aan. En met een speciale gebogen radiatorborstel komt u vlot in alle hoekjes en kantjes.

Het juiste gereedschap

Zo strak als lak!

Gebruik bij voorkeur een kortharige rol (er bestaan speciale lakrollen) om De Keyn Acryl Lak aan te brengen. Zo bent u zeker van een perfect strakke laklaag.

Rol: kort- of langharig?

Als het oppervlak dat u moet schilderen vlak en effen is, zoals een muur in pleisterwerk, kies dan voor een kortharige rol. Voor niet-vlakke muren, zoals bijvoorbeeld baksteen of sierpleister, is een langharige rol veel beter geschikt: tijd- en energiebesparend!

Borstel of rol?

Een borstel gebruikt u voor de hoeken en het precisiewerk, voor de ramen bijvoorbeeld. Maar grotere oppervlakken pakt u beter met een rol aan: het resultaat is veel gelijkmatiger.

Tips van kenners

Maak alles nieuw!

Een likje verf kan wonderen doen voor een saai kastje … Ontvet het oppervlak met De Keyn Lak Preparator en laat het drogen. Borstel het lichtjes af en neem het stof weg. Breng een laag De Keyn Multiprim aan en werk af met twee lagen De Keyn Melamine. Ga zitten en bewonder het resultaat!

Werk niet af? Maak u geen zorgen!

U moet de volgende dag nog een tweede laag aanbrengen? Dan hoeft u uw borstels en rollen ‘s avonds niet schoon te maken. Leg ze in een plastic zak en sluit die goed af. Zo heeft het materiaal ‘s nachts niet te tijd om te drogen en kunt u ‘s anderendaags onmiddellijk weer aan de slag.

Handgrepen los

Deurtjes van keuken- of badkamerkasten herschilderen wordt kinderspel als u eerst de handgrepen eraf haalt.

Durf ook donker

Donkere kleuren geven een kamer volume en zijn niet moeilijker aan te brengen dan wit! Beperk u tot één muur per kamer, te veel donker geeft een drukkend gevoel. Ideaal is een muur waar u vaak op kijkt, bijvoorbeeld tegenover de zitbank, want donkere kleuren zijn rustgevend. Verdun de verf niet, zo blijft de kleur diep en intens.

Goed mengen is de boodschap!

Om een homogene kleur te krijgen moet de verf in de pot eerst goed worden gemengd. Daarvoor zijn houten menglatjes in de handel maar een afgedankte houten lepel is even geschikt!

Word fan van masking tape!

Afplakband of masking tape is echt de beste oplossing als u rechte randen, zuivere scheidingslijnen en een vlekkeloos resultaat wilt. Afplakken is een vervelend klusje maar het resultaat achteraf loont zeker de moeite. Haal de tape altijd onmiddellijk weg als het schilderwerk klaar is.

Hoeveel potten heb ik nodig?

Meet de breedte van de muur of muren die u moet schilderen en vermenigvuldig met de hoogte. Zo berekent u de oppervlakte van uw muren en kunt u het juiste aantal potten kopen. Zonder gevaar om “droog” te komen staan of liters over te hebben. Houd in gedachten dat voor een mooie afwerking een grondlaag en twee eindlagen noodzakelijk zijn.

Mijn muren binnen & buiten

Totale hoogte van de muren (in meter)
Totale breedte van de muren (in meter)

Mijn plafonds

Lengte van het plafond (in meter)
Breedte van het plafond (in meter)

Houd u goed vast!

Om veilig te kunnen werken is een goede ladder onmisbaar. Kies voor een model met schuine poten waar antislip rubbertjes opzitten. Zorg er tijdens het werken voor dat u altijd uw evenwicht bewaart. Voor zeer hoge plafonds is een gehuurde steiger geen overbodige luxe.

Het verschil tussen mat, zijdeglans en glans

Mat oogt sober en heeft iets klassieks.

Matte verf verdoezelt foutjes in de muren en geeft uitstraling aan uw interieur. Ideaal dus voor zithoek, woonkamer en slaapkamer.

Zijdeglanzende verf geeft muren een subtiele, warme glans.

Ze is afwasbaar en kan dus vlot worden gereinigd. Ideaal voor vuilgevoelige ruimtes zoals keuken, badkamer, inkomhal of traphal.

Hoogglans geeft een bepaalde stijl.

Door het spiegeleffect maakt glanslak een ruimte groter. Glanslak is perfect geschikt voor houtwerk en past mooi bij matte muren. In combinatie met zijdeglanzende verf kunt u hoogglans gebruiken om lijstwerk, deuren, meubelen of andere details te benadrukken.

Een klein gebaar !

Draag zorg voor het milieu en giet verfresten niet in de afvoer. Breng lege verpakkingen naar het containerpark.
recyclage.png